Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Κατάδυση και περιήγηση στην Αγ. Μαρίνα Λαυρεωτικής -προφήτης Ηλίας



Αγ. Μαρίνα Λαυρεωτικής
Προφήτης Ηλίας

Υποβρύχια φωτογραφία Κώστας ΛαδάςΚείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς

Γραφικό λιμανάκι ,αγκυροβόλιο μικρών σκαφών ,με το υπέροχο εκκλησάκι στην άκρη του κάβου, ιδανικό σημείο για όσους αυτοδύτες αναζητούν έναν καταδυτικό προορισμό πλησίον της Αθήνας.
Μόλις 60 χλμ από το κέντρο της Αθήνας ,μπορούμε να φτάσουμε εκεί μέσω της Αττικής οδού συνεχίζοντας στην Λεωφόρο Λαυρίου ,ακολουθώντας τις πινακίδες προς Προφήτη Ηλία/Αγ. Μαρίνα η από την παραλιακή οδό Αθηνών-Σουνιου με κατεύθυνση το Λαύριο και μετά το λιμάνι ακολουθούμε τις πινακίδες προς ΔΕΗ Λαυρίου.
Φτάνοντας στην παραλία της Αγ Μαρίνας Λαυρεωτικής έχουμε πολλές επιλογές για το σημείο της κατάδυσης μας ,πηγαίνοντας είτε δεξιά προς την γλώσσα ξηράς που χωρίζει τον κόλπο στην μέση ,είτε αριστερά προς το εκκλησάκι του προφ. Ηλία (όπου είναι και το πιο διαδεδομένο σημείο).
Ένα μεγάλο πλάτωμα μας επιτρέπει να παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας ,ενώ μια πλατφόρμα ξύλινη και μια σχάρα σιδερένια (που έχει απομείνει από την λειτουργία του τοπικού Ναυτικού
Ομίλου) κάνει ευκολότερη την είσοδο/εξοδο  των αυτοδυτών στο νερό.
Προφυλαγμένο το σημείο αρκετά από τους Βόρειους, Βορειοανατολικούς και Βορειοδυτικούς άνεμους ,αλλά με έντονη την παρουσία ρεύματος στον βυθό του ,το οποίο αρκετές φορές λόγο του αντιμάμαλου αποδεικνύεται διπλής κατεύθυνσης σε διαφορετικά βάθη!

Πανοραμική άποψη όλου του κόλπου της Αγ Μαρίνας Λαυρεωτικής 
Πανοραμική άποψη του κόλπου της Αγ Μαρίνας Λατρευωτικής 





Ωρα για καταδυση....
Παιχνίδι με τις ακτίνες και  τον σπειρογράφο κόντρα στο φως του ήλιου

Μετά την είσοδο μας στο νερό και αφού κολυμπήσουμε στην επιφάνεια για 50 μέτρα περίπου ,αποφεύγοντας το ρηχό σημείο που αναγκαστικά θα δούμε στην έξοδο μας, καταδυόμαστε σε βάθος 9μετρων όπου συναντάμε ένα κατηφορικό τμήμα με 2 επίπεδα βραχώδους βυθού που συνεχίζουν σε αμμούδα πριν τα λιβάδια Ποσειδωνίας.
Σε αυτά τα επίπεδα υπάρχουν ενσωματωμένα πάνω στο πετρώδες έδαφος διάφορα κεραμικά σπασμένα με μοναδική άξια την φωτογραφική.
Τελειώνοντας σύντομα αυτό το κομμάτι του βυθού ,συνεχίζουμε σε ένα φαινομενικά ''νεκρό'' τμήμα  έχοντας πάντα τα βράχια στην αριστερή μας πλευρά και την ποσειδωνία δεξιά μας ,το οποίο και περνάμε γρήγορα για να συναντήσουμε μια κατηφοριά με ένα μεγάλο μονόπετρο.
Αυτό είναι ίσως το καλύτερο σημείο της περιοχής με μεγάλα κατρακύλια που δημιουργούν κοιλώματα ,γεμάτα με σμέρνες ,κάβουρες ,γαρίδες, γυμνοβράγχια  πολλών ειδών ,ενώ διάσπαρτοι είναι οι σπειρογράφου σε όλο το μήκος της υποβρύχιας διαδρομής.
Κοπάδια από μικρόψαρα τριγυρνάνε κατά εκατοντάδες ,προσφέροντας ένα θέαμα μαγευτικό στον αυτοδύτη που θα κοιτάξει προς την πλαγιά του βυθού και προς την επιφάνεια, ενώ μικρά μαγιάτικα κάνουν απρόσμενα την εμφάνιση τους.

Δίδυμη ομορφιά ,από τις παράξενες εικόνες του βυθού,σπειρογράφοι. 

Πολλές φορές φτάνοντας στο μονόπετρο ''υψώνεται'' μπροστά μας ένας υδάτινος τοίχος, απροσπέραστος λόγο ρεύματος ,κάτι που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της κατανάλωσης μας ,αλλά και των αποθεμάτων μας σε αέρα για την επιστροφή.





Πανοραμική απεικόνιση του βυθού στην περιοχή που βρίσκεται το μονόπετρο στον προφ.Ηλία



Η κατάδυση στην Αγ Μαρίνα Λαυρεωτικής και στον προφ. Ηλία είναι για δύτες όλων των επιπέδων ακλουθώντας πάντα τους κανόνες ασφαλείας και τα όσα διδάχτηκαν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους.
Εξ ίσου υπέροχη και εντελώς διαφορετική από άποψη θαλάσσιας ζωής είναι η νυχτερινή κατάδυση στο σημείο ,μια και μας αποκαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει την ημέρα.
Η χρήση σημαδούρας κρίνεται απαραίτητη σε όλη την διάρκεια της βουτιάς λόγο των αρκετών σκαφών που περνάνε κοντά στην βραχώδη ακτογραμμή.

Δεν ξεχνάμε ποτέ πως το θαλάσσιο περιβάλλον έχει ανάγκη τον σεβασμό και την προστασία μας ,δίνοντας του έτσι την ευχέρεια να μας αποκαλύψει όλες του τις μαγευτικές εικόνες. Δεν πρέπει να αφαιρούμε τίποτα από αυτόν για να στολίσουμε το σαλόνι μας ,στερώντας από τους επόμενους επισκέπτες αυτοδύτες την χαρά να το απολαύουν και αυτοί.

Από τον βυθό παίρνουμε Μόνο φωτογραφίες και αφήνουμε Μόνο μπουρμπουλήθρες!!!



Όταν το υποθαλάσσιο ρεύμα είναι έντονο οι σπειρογράφοι παραμένουν ανοικτοί για να τραφούν  προσφέροντας στους αυτοδύτες την χαρά να τους θαυμάσουν σε απόσταση αναπνοής


Γυμνοβράγχια (θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες ) του είδους flabellina  βολτάρουν πάνω στα υδρόζωα αναδεικνυόντας τα υπέροχα τους χρώματα. Η χαρά του υποβρύχιου φωτογράφου για macro λήψεις




Στις σχισμές των βράχων  και στα πιο σκοτεινά τους σημεία ζουν σμέρνες και κάβουρες ερημίτες








Είναι εντυπωσιακό το παιχνίδι χρωμάτων των σχεδόν κάθετων ακτίνων του ήλιου που διαπερνούν την επιφάνεια της θάλασσας  και συναντούν τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων




Αυγά  από θαλάσσιους οργανισμούς σε διάφορους σχηματισμούς ,στα πιο απίθανα σημεία ,συναντά ο αυτοδύτης κατά τους αναπαραγωγικούς μήνες


Βράχοι καλυμμένοι με πλήθος σπόγγων δίνουν μια βελούδινη και αναγλυφη όψη.

Θαλάσσιες ανεμώνες κηριανθοι ,διάσπαρτες στην κατηφορική πλαγιά του βυθού του προφήτη Ηλία

Οι πιννες ,επιβλητικοί φύλακες σε κομβικά σημεία ,μοιάζουν να ελέγχουν όλο τον βυθό με την παρουσία τους .

Γαρίδες καθαριστές ,βρίσκονται βαθιά στις σκοτεινές σχισμές ,αποφεύγουν το φως του φακού και κινούνται μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας έξω από την κρυψώνα τους .Ταχύτατες και πολύ νευρικές σε κάθε φλασιά
Ο ροφός ,άρχοντας της περιοχής  μαζεύει όλων των ειδών τα ψάρια στο βασίλειο του, σε κρυψώνες πολύ βαθιές με πολλές τρύπες ,
 δύσκολα τον πετυχαίνει κανείς εκτός αυτών
και μόνο με υπομονή και καλό ζουμ παίρνει μια πόζα του.













Σπειρογράφος ,δείγμα για το πόσο ρεύμα έχει η περιοχή ,μας ειδοποιεί από την στιγμή που γίνεται ορατός βλέποντας τις άκρες του.



Ταχύτατα τα μανάλια (μικρά μαγιάτικα) ξαφνιάζουν τον αυτοδύτη και τις περισσότερες φορές τον πιάνουν απροετοίμαστο φωτογραφικά.
Δείγμα πως έρχονται (κι ας μην τα βλέπουμε ) είναι το απότομο σπάσιμο των κοπαδιών από μικρόψαρα που αποτελούν και την τροφή τους.







Οταν οι ακτίνες του ήλιου ειναι κάθετες ,τις μεσημβρινές ώρες ,αναδεικνύονται τα πολύχρωμα μωσαικά στο εσωτερικό των κοιλωμάτων του βυθού






































Η μαγεία της νυχτερινής κατάδυσης συνεχίζεται και εκτός νερού κοιτωντας προς την Δύση το γραφικό λιμανάκι της Αγ.Μαρινας






Η χαρτογράφηση και το γράφημμα της υποβρύχιας διαδρομής εγινε απο τους αυτοδύτες Ιωάννη Ανγκελάκο και Αντρέα Αρζόγλου.


1 σχόλιο:

Administrator είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!!!!