Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κατάδυση στην Λίμνη Δόξας Φενεού



κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς

Υπάρχουν καταδυτικά σημεία ,που αν μπορούσε ένα μαγικό χέρι να μας τοποθετήσει κάτω από την επιφάνεια του νερού  και μετά ,ως δια μαγείας πάλι, να μας επιστρέψει στην βάση μας, πιθανόν να μην παρουσίαζαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Το κρύο νερό, η κακή ορατότητα ,μεγάλες χιλιομετρικά αποστάσεις , η πολύωρη οδήγηση σε συνδυασμό με το πρωινό ξύπνημα και τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αναμφισβήτητα ανασταλτικοί παράγοντες.
Όταν όμως συνδυαστούν όλα αυτά μαζί σε μια κατάδυση, τότε το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες καταδύσεις σε λίμνες ,τις καταδύσεις υψομέτρου.
Με το θερμόμετρο λοιπόν να δείχνει θερμοκρασία αέρα 8 βαθμούς, ας τολμήσουμε μια μονοήμερη καταδυτική επίσκεψη ,στο ονομαζόμενο, ''ποντικονήσι της Κορίνθου'' στην λίμνη Δόξας του Φενεού.
 Η περιοχή του Φενεού συνδέεται με σημαντικά μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το μύθο οι καταβόθρες όπου εξαφανίζονταν τα νερά της λίμνης ήταν οι πύλες του Άδη. Σήμερα πιστεύεται ότι



τα νερά του οροπεδίου ξεβράζουν στις πηγές του Λάδωνα.
Κοντά στην παλιά λίμνη έχει δημιουργηθεί νέα τεχνητή με το όνομα Δόξα.









Γενική αποψη της λίμνης Δόξας με το εκκλησάκι του Αγ Φανουρίου

Η πανέμορφη και μικρή λίμνη Δόξας βρίσκεται σε υψόμετρο 869 μετρα στην περιοχή Φενεού Κορινθίας.
Η περιοχή εκτείνεται σε ένα μεγάλο τριγωνικό οροπέδιο ,με φυσικά όρια τρία βουνά με πυκνά δάση, την Κυλλήνη βόρεια, τον Ολίγυρτο ανατολικά-νότια και την οροσειρά του Χελμού δυτικά.
Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε το 1998 με την κατασκευή φράγματος. Στα νερά της καθρεφτίζονται οι ψηλές κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης ενώ πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο.

Τοπίο στην ομίχλη


Η ιστορία της λίμνης είναι πολύ παλιά και σύμφωνα με μαρτυρίες από τον 4ο π.Χ αιώνα αναφέρεται ότι η λίμνη άλλοτε κατέκλυζε τον κάμπο και έκανε καταστροφές κι άλλοτε άδειαζε. Οι ποταμοί Δόξας και Όλβιος μετέφεραν εκεί τα νερά τους, μετατρέποντας την, κάθε χειμώνα σε λίμνη. Τα σημάδια που άφησε το νερό στα βράχια των βουνών είναι εμφανή μέχρι και σήμερα καθώς η λωρίδα στην οποία έφτανε η στάθμη της λίμνης παραμένει γυμνή από βλάστηση.
 Παλαιότερα βρισκόταν εκεί το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου (εξ ου και η ονομασία Παλαιομονάστηρο) αλλά οι

μοναχοί αποφάσισαν να μεταφερθούν λίγο ψηλότερα αφού η στάθμη του νερού μερικές φορές ανέβαινε επικίνδυνα (μπορεί κανείς ακόμα και σήμερα να δει τα ερείπια του παλαιού μοναστηριού πίσω από το πανέμορφο εκκλησάκι).
Σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την λίμνη βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Φονιά, το οποίο χτίστηκε το 1610 και από το μπαλκόνι του προσφέρεται υπέροχη θέα.
Τα ερείπια του παλαιομονάστηρου του Αγ.Γεωργίου

Το εκκλησάκι του αγ. Φανουρίου







Πανοραμική αποψη της αριστερής πλευράς της λίμνης Δόξας

Απέναντι ακριβώς από το μικρό φράγμα  υπάρχει μια μικρή λωρίδα γης ,στην άκρη της οποίας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ Φανουρίου ,σημείο αναφοράς για την κατάδυση μας. Μια ξύλινη εξέδρα στην δεξιά του πλευρά θα μας χρησιμεύσει για την προετοιμασία του εξοπλισμού μας ,ενώ τα ερείπια του παλιού μοναστηριού που βρίσκονται μισοβυθισμένα ,ακριβώς μπροστά της ,κάνουν εύκολη την είσοδο μας στο νερό.
Οι θερμοκρασίες της λίμνης συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 10 βαθμούς, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και εξαρτώνται άμεσα από το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά, κάνοντας άκρως απαραίτητη την χρήση στεγανής στολής.
Το μέγιστο βάθος της λίμνης ,περίπου στο μέσον της φτάνει τα 38 μέτρα ,μα η καλύτερη διαδρομή δεν ξεπερνάει τα 18μ . Ο πυθμένας της ,αλλά και όλο το ομαλό κατέβασμα προς αυτόν είναι λασπώδες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πλευστότητα μας, γιατί με την παραμικρή ανατάραξη, θολώνει μεγάλο τμήμα του. Αυτό σε συνδυασμό με τα πεσμένα κλαριά και τους κορμούς δέντρων δυσκολεύουν πολύ την ορατότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο μπλεξίματος μας.


Βυθισμένο εικονοστάσι κοντά στο παλαιομονάστηρο του Αγ.Γεωργίου
Από την εξέδρα ,ακολουθώντας πορεία προς την δεξιά όχθη και σε βάθος περίπου 9 μέτρων συναντάμε ένα κάθετο τμήμα της όχθης, με τρύπες μέσα στην λάσπη, που κατοικούνται από την σπάνια γαλάζια καραβίδα.
Η χρήση δυνατού φακού θα μας βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό τους ,όσο και στο να αποφύγουμε έγκαιρα τα διάφορα κλαδιά που βρίσκονται τριγύρω .Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και προσεκτικές κινήσεις από μέρους μας, ώστε να δώσουμε τον χρόνο σε αυτούς τους κατοίκους να διώξουν, με την κίνηση τους, την σκόνη της λάσπης  από πάνω τους και να μας αποκαλύψουν το γαλάζιο τους χρώμα .

Το εσωτερικό απο το βυθισμένο εικονοστάσι
Επιλέγουμε για επιστροφή την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ξεκινήσαμε και σε ρηχότερο βάθος 5μετρων, θα συναντήσουμε το βυθισμένο εικονοστάσι του παλιού μοναστηριού με τον μικρό τρούλο και το σταυρό να στέκεται χορταριασμένος πάνω του, ενώ στο πλαϊνό άνοιγμα του, βρίσκεται μια παλιά αλλοιωμένη εικόνα και μια θήκη για τα κεριά που κάποτε άναβαν στο εσωτερικό του.
Δεν είναι απίθανο να έχουμε και μια συνάντηση με μερικές βίδρες, μόνιμοι πλέον κάτοικοι της λίμνης αλλά ταυτόχρονα και τόσο ντροπαλοί.

Το κρύο όμως και ο περιορισμός του χρόνου κατάδυσης λόγω του υψόμετρου, γρήγορα θα μας φέρουν στην επιφάνεια ,όπου έκπληκτοι θα συναντήσουμε αρκετούς επισκέπτες της λίμνης να κοιτούν απορημένοι τους παράξενους εισβολείς που έβγαζαν μπουρμπουλήθρες και να αρχίσει ένας καταιγισμός ερωτήσεων για την υποβρύχια δραστηριότητα μας πριν ακόμα προλάβουμε να βγούμε από το νερό.

Η σπάνια γαλάζια καραβίδα,μόνιμη κάτοικος της λίμνης Δοξας Φενεού
Ειναι μεγάλη η αποικία με τις γαλάζιες καραβίδες ,αλλά χρειαζεται υπομονή και καλός φωτισμός για τον εντοπισμό τους.

Κορμοί ,κλαδιά και ξύλα βυθισμένα δημιουργούν το μυστηριώδες τοπίο





Η διαδρομή προς τα λευκά






Υπέροχο το χειμωνιάτικο τοπίο με τις  χιονισμένες πλαγιές των βουνών και τα στρώματα ομίχλης στον κάμπο

Κρυφτό με την ομίχλη





Λιμνη Δοξας Φενεος από Kostas_Ladas


Το άρθρο ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΣΤΙΣ 16/11/2013




Φενεός Κορινθίας: Βόλτα στο βουνό, τη λίμνη Δόξα και κάτω από την επιφάνειά της











1 σχόλιο:

Kostas Nafpaktos είπε...

Υπέροχο τοπίο ο Φενέος και απ΄οτι φαίνεται κρύβει πολλές εκπλήξεις και υποβρυχίως!! Πολύ καλή η παρουσίαση - ενδιαφέρουσα βουτιά με όμορφες φωτό!!