Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Βραχονησίδα Πετροκάραβο στις Σπέτσες


                                                                                                                                                                     κείμενο- φωτογραφίες Κώστας Λαδάς

Ο ζεστός αέρας από την αρχή της εβδομάδας, και οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής για ένα καυτό Σαββατοκύριακο ,σε συνδυασμό με την πρόσκληση ενός φίλου ,δεν μας άφησαν περιθώρια να αρνηθούμε μια καταδυτική απόδραση στο Πόρτο Χέλι.
Είχαμε ήδη ξεκινήσει να ταξιδεύουμε και ας είμαστε ακόμη καθηλωμένοι πίσω από τα γραφεία μας, με μοναδικό υπεύθυνο για αυτά τα όνειρα, το μηδενικό υπόλοιπο από την καλοκαιρινή μας άδεια, που έκανε τις μέρες να φαίνονται ατελείωτες.
Κατάδυση στο κενό με φόντο το μπλέ.


Στην προβλήτα της Κοιλάδας, υπομονετικά μας περίμενε ο φίλος μας Γιάννης Αλεξάκης ,ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για καταδύσεις στην περιοχή ,μια και με το καταδυτικό του κέντρο Porto Heli Scuba Club(http://www.greekdiving.com/), έχουν καταδυθεί οι περισσότεροι αυτοδυτες που επισκέπτονται την περιοχή. ‘’Βυθός’’ έγραφε στα πλαϊνά το 7μετρο Boston Whaler και η 175αρα μηχανή του γουργούριζε  στο ρελαντί, μέχρι να φορτώσουμε πάνω της τα κουρασμένα από το ταξίδι κορμιά μας.
 Κορακιά, Σπετσοπούλα, Αγ Ιωάννης(τορπίλη), Βερβερόντα ,Αγ Αιμιλιανός, Πετροκάραβο  ήταν οι λέξεις που μας είπε ο Γιάννης , και φυσικά έπρεπε εμείς να διαλέξουμε μια από όλες που ήταν η επόμενη μας βουτιά .Δύσκολες αποφάσεις ,μετά ομως από  πολύ συζήτηση καταδυτική και πληροφορίες που μας έδωσε ο φίλος μας για την περιοχή ,αποφασίσαμε να καταδυθούμε  στην βραχονησίδα Πετροκάραβο (Σπέτσες).

Βραχονησίδα Πετροκάραβο (Σπέτσες)
Η πρώτη αποχή σε βαθος 14μέτρα

Το επόμενο βαθύτερο κομάτι .........μετά χάος

























Στην πρωινή μας παρέα προστέθηκε ακόμα ένα φίλος ,καθώς και μερικοί επισκέπτες αυτοδύτες που θα καταδυόντουσαν 
με την υπόλοιπη ομάδα σε ρηχότερο σημείο από εμάς, όπως μας εξήγησε ο Γιάννης ,που σαν σωστός επαγγελματίας που σέβεται τους πελάτες του μας είχε ειδοποιήσει πως θα είχαμε και άλλη καταδυτική παρέα μαζί μας.
Είναι πραγματικά ευτυχία να σε περιμένουν όλα τα πράγματα σου έτοιμα πάνω στο σκάφος και με πλήρη ισχύ πλέον, ανοιχτήκαμε από το Πόρτο Χέλι, ταξιδεύοντας προς την βραχονησίδα Πετροκάραβο.
Ενα κοπάδι μαγιάτικα που πλησίαζαν ολο και πιο κοντά μας

Ακόμα πιο κοντά...

....πιο κοντά δεν γινόταν.

























Στην Βορειοδυτική πλευρά της βραχονησίδας ένα απότομο κατέβασμα του βυθού μας φέρνει στο μπλε με κανένα σημείο αναφοράς, σε αντίθετη με το Νοτιοανατολικό που ο βυθός αρχίζει να βαθαίνει λίγο πιο γλυκά φτάνοντας αρκετά μέτρα σε βάθος. Δίκαια καταχωρήσαμε μεταξύ μας  αυτήν την κατάδυση ‘’Βουτιά στο μπλε’’.
Τα μεγάλα μονόπτερα στα ρηχά σημεία και οι πολλές αποχές όσο βαθαίνουμε δίνουν μια άγρια όψη στον βυθό που φιλοξενεί πολλούς θαλάσσιους μικροοργανισμούς, όπως πίνες, αρκετά χταπόδια και  ανεμώνες, ενώ στα κοιλώματα των κάθετων βράχων αρκετά σαργουδάκια στριμωγμένα δείχνουν να ενοχλούνται από την παρουσία μας. Κάθε άναμμα του φακού μας μάς αποκαλύπτει υπέροχα χρώματα και συνδυασμούς από σφουγγάρια που σκεπάζουν τα εσωτερικά των κοιλωμάτων. Ένα κοπάδι μικρά μαγιάτικα στριφογυρίζει από πάνω μας, παίζοντας με τις φυσαλίδες που αφήνουμε και μας συντροφεύουν σε όλες μας τις καταδύσεις.

Ο Γιαννης σε στιγμες δημιουργίας με την ψηφιακή του

























Ο Μπάμπης αρκετα βαθυτερα με τις δικες του φωτογραφικες ανησυχιες

Επιβλητικά μονόπετρα υψονονται στο κεφάλι της ξερας

Κηρίανθος στην σκιά του βράχου


Ερωτικό συμπλεγμα ή οικογενειακό γεύμα?

Πάνοπλος και αγριεμένος ο καβουρας



 Μικρες τρύπες αναμεσα στα βράχια με πολυχρωμες ταπετσαριες

Υδροζωα στην ακρη των αποχών







Αρκετή προσοχή χρειάζεται να δοθεί στο δυνατό ρεύμα που έχει σχεδόν σε όλα τα σημεία γύρω από την βραχονησίδα και που αρκετές φορές ήταν πολύ έντονο. Επίσης απαραίτητη είναι η χρήση σημαδούρας, λόγω των αρκετών σκαφών που κάνουν συρτή γύρω από το νησί αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και το σκάφος με την τεράστια καταδυτική σημαία!
Την βραχονησίδα μπορείτε να επισκεφθείτε από Σπέτσες ή από το Πόρτο Χέλι, δυο μέρη που δεν χρειάζονται συστάσεις για την ομορφιά τους, τις παραλίες τους, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα, αλλά και την περιήγηση στο εσωτερικό τους, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Λιγο πριν την δύση του ήλιου με θέα τα παιχνίδια των σκιερ στην επιφανεια της θαλασσας

Εκτός όμως από τις καταδυτικές ομορφιές, η περιοχή κρύβει και στεριανές εκπλήξεις. Πίσω από την Κοιλάδα βρίσκεται μία από τις ωραιότερες παραλίες της επαρχίας, η Λεπίτσα, με την ομώνυμη ταβέρνα. Ιδανική πρόταση για μια επίσκεψη σε ένα από τα ναυπηγεία της περιοχής. Στην Κοιλάδα έρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα για να φτιάξουν ξύλινα αλιευτικά (και τουριστικά) σκάφη στα δύο μεγάλα ναυπηγεία της, καθώς το χωριό έχει παράδοση σε αυτές τις κατασκευές.
Αναλυτικα το θεμα της Κοιλαδα με το βυθισμέμο υδροπλάνο
Στον δρόμο της επιστροφής αξίζει μια στάση στο χωριό Δίδυμα. Το όνομα του χωριού οφείλεται στις δίδυμες κορυφές του Δίδυμου όρους, που υψώνονται πάνω από την εύφορη κοιλάδα όπου βρίσκεται το χωριό. Ιδιαίτερο στίγμα στο τοπίο δίνουν οι δύο σπηλιές "Δολίνες", οι οποίες βρίσκονται δίπλα στο χωριό και στους πρόποδες του βουνού. Τα 2 εκκλησάκια μέσα στην μεγάλη τρύπα - η οποία δεν είναι ορατή από το δρόμο και περιστοιχίζεται από πευκοδάσος - είναι του Αγίου Γεωργίου (στην είσοδο δεξιά ) και απέναντι είναι του Αγίου Σωτήρα. Ο Άγιος Σωτήρας γιορτάζει την 6η Αυγούστου κάθε χρόνο. Η είσοδος στην μεγάλη τρύπα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
Για ένα τόσο υπέροχο μέρος όπως το Πόρτο Χέλι ,αξίζει η υπόσχεση, πως θα του αφιερώσουμε αυτό το καλοκαίρι μια εβδομάδα, καθαρά καταδυτικών διακοπών ,ώστε να γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες υποβρύχιες ομορφιές που κρύβει, τόσο στα ρηχά ,όσο και στα βαθιά του νερά


Η θεση της βραχονησίδας Πετροκάραβο στις Σπέτσες

Δεν υπάρχουν σχόλια: