Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Βυθισμένο αεροσκάφος RU-21A στην Ανάβυσσο

Beechcraft King Air A90 (RU-21A)
κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς

Ανοικτά του κόλπου της Αναβύσσου ,σε βάθος περίπου 10 μέτρων βρίσκεται βυθισμένο το αναγνωριστικό /φωτογραφικό αεροσκάφος  RU-21A.
Ο αμμώδης βυθός με τα διάσπαρτα λιβάδια ποσειδωνίας ,δεν μαρτυρά την ύπαρξη  αεροπλάνου, το οποίο διακρίνεται μόνο από κοντινή σε αυτό απόσταση.
Το μπροστινό μέρος της ατράκτου με τα φτερά και τους τροχούς βρίσκεται σχεδόν ακέραιο και αναποδογυρισμένο, ενώ διακρίνονται οι σωληνώσεις του υδραυλικού συστήματος και το σύστημα των τροχών.
Παρατηρώντας λίγο καλύτερα τις άκρες του ,ειδικά στο σημείο που έχει κοπεί το μπροστά τμήμα από αυτό της ουράς ,διαπιστώνουμε πως το αεροσκάφος δεν έχει πέσει σε εκείνο το σημείο, αλλά έχει μεταφερθεί με τα δίχτυα κάποιας τράτας.

Αυτό μαρτυρούν τα μικρά υπολείμματα από χοντρό σάκο τράτας που βρίσκονται σκαλωμένα σε μερικά σημεία τσακισμένα από το χτύπημα.



Στον περιβάλλοντα χώρο ,αρκετά μέτρα μακρύτερα, βρίσκεται ο ένας κινητήρας του αεροσκάφους σε καλή κατάσταση, έχοντας το ένα προστατευτικό καπάκι ακόμα στην θέση του, ενώ διάσπαρτα βρίσκονται διάφορα εξαρτήματα από το αεροσκάφος ,όπως, ασύρματος ,μια μικρή γεννήτρια ρεύματος ,μικρά μοτέρ βοηθητικά και διαλυμένα κομμάτια, πιθανόν από τον κεντρικό σκελετό  του ουραίου τμήματος που λείπει.
Το μικρό βάθος του κόλπου και οι σχετικά καλές συνθήκες ορατότητας που επικρατούν ,μας βοηθούν ώστε να ερευνήσουμε κάθε σπιθαμή του αεροσκάφους ,περισσότερο από μια φορά ,αρκεί να προσέξουμε την πλευστότητα μας, ώστε να μην σηκώσουμε το παχύ στρώμα από φύκια που βρίσκονται στοιβαγμένα γύρω από αυτό.


Η φύση έχει ξεκινήσει ,με αργούς ρυθμούς βέβαια, τις προσπάθειες για ενσωμάτωση του αεροσκάφους με το υποβρύχιο τοπίο, καλύπτοντας το, με θαλάσσιους οργανισμούς.
Αρκετή προσοχή χρειάζεται κάθε προσέγγιση και επαφή στα άκρα του, για πιθανό τραυματισμό, τόσο δικό μας ,όσο και του εξοπλισμού μας. Απαραίτητη επίσης είναι και η χρήση ευδιάκριτης σημαδούρας στην επιφάνεια ,καθ όλη την διάρκεια της κατάδυσης μας ,αλλά και κατά την διάρκεια της πορείας μας από και προς αυτό .



















6 σχόλια:

Unknown είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ..ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ.ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙ ΣΕ ΠΟΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ?ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΙΝΚ ΤΟΥ GOOGLE MAPS ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΔΥΣΕΙΣ!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kostas Ladas photography είπε...

50 μετρα απο την προβλητα της παλαιας Φωκαιας με κατευθυνση προς το απεναντι εκκλησακι του Αγιου Νικολαου

Andrew Rodriguez είπε...

Hi, we are restoring one of her sister ships, 18113, please check out our website for more information about this great airplane!

http://www.138thavnco.org/RU21A-Memorial-Project.html

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,
να ρωτήσω κάτι παρακαλώ. Σε 50 μέτρα απόσταση από την προβλήτα με κατεύθυνση προς το εκκλησάκι δεν το βρήκαμε.Χθες πήγαμε τουλάχιστον 100 μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση και το βάθος ήταν γύρω στα 5-6 και δεν είδαμε κάτι. έχετε ακριβείς συντεταγμένες παρακαλώ, γιατί κατά καιρούς έχουν παιδευτεί πολλοί για να το βρουν. Σας ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

@eleni faltaka εάν πας ευθεία και λίγο αριστερά από την προβλήτα θα δεις έναν μεγάλο μακρόστενο βράχο θα τον ακουλουθησεις προς τα αριστερά και στο τέλος του αρχίζουν τα εξαρτήματα 3-4 μέτρα ποιο κάτω είναι το αεροπλανο.