Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ιππόκαμπος-Hippocampus (Sea horse)

κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς

Εχει "το κεφάλι ενός αλόγου, την ουρά του πιθήκου, τη θήκη του καγκουρό, το σκληρό εξωτερικό σκελετό ενός εντόμου, και τα ανεξάρτητα κινούμενα μάτια του χαμαιλέοντα » Είναι επίσης γνωστό ότι αλλάζει το χρώμα του όπως ο χαμαιλέοντας. Τον ονομάζουν και ''Αλογάκι της θάλασσας'' από το χαρακτηριστικό του κεφάλι που μοιάζει με άλογου.
Ο Ιππόκαμπος ανήκει στο ομώνυμο γένος των ιχθύων της οικογένειας των συγναθιδων της κλάσης των ακτινοπτερυγων και συναντάται  στα παράλια, στις Βόρειες θάλασσες, στην Μεσόγειο, σε θερμές περιοχές του Ατλαντικού και στον Ειρηνικό.
Υπάρχουν περίπου 35 είδη σε όλο τον κόσμο.
Οι ιππόκαμποι της Μεσογείου (Hippocampus guttulatus και Hippocampus hippocampus)
συνήθως βρισκoνται σε ρηχά νερά με άφθονη βλάστηση,το συνηθέστερο χρώμα τους είναι φαιοπράσινο στην ράχη με ασπρόμαυρες κηλίδες και ανοιχτόχρωμος στην κοιλιά, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με το χρώμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, καλά καμουφλαρισμένος και πιασμένος από τα  φύκια και την θαλάσσια βλάστηση.
Τρέφεται με πλαγκτόν και προνύμφες ψαριών.
 Την εποχή της αναπαραγωγής η θηλυκοί βάζει τα αυγά στην κοιλιά του αρσενικού ο οποίος και τα επωάζει από 2 εως 6 εβδομάδες ,ανάλογα με το είδος! Όταν πλέον είναι έτοιμα να εξέλθουν από την κοιλιά ,το αρσενικό πιάνεται από κάποιο σταθερό κλαδί η φύκι και με αργούς ρυθμούς ξεκινάει την γέννα!
Κολυμπάει  πολύ αργά σε όρθια στάση ,γι αυτό και τον περισσότερο καιρό μένει κολλημένος σε βράχια η μικρά κλαδιά!


Υποβρύχιες εικόνες -Κώστας Λαδάς
Ο ντροπαλός ιππόκαμπος κόντρα στον φωτεινό δίσκο του ήλιου και τις ακτίνες του.










Έχουν μόνο ένα σύντροφο για όλη τους την ζωή ,αν και μια έρευνα Αυστραλών επιστημόνων ισχυρίζεται πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο ,όπως δείχνει το άρθρο στην εφημερίδα Έθνος!
 ''πηγή:http://www.ethnos.gr : Aυστραλοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ιππόκαμποι, το μοναδικό ζώο του οποίου κυοφορεί το αρσενικό, είναι άστατοι, ομοφυλόφιλοι και με έκλυτο βίο. Mελετώντας τη σεξουαλική συμπεριφορά 90 ιππόκαμπων τριών διαφορετικών ειδών, κατέγραψαν 3.168 σεξουαλικές συναναστροφές, από τις οποίες το 37% ήταν
ομοφυλοφιλικές. Oσο για την «κοιλίτσα», φαίνεται όχι μόνο να αρέσει στους ιππόκαμπους, αλλά και να παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του ζώου.Oι ιππόκαμποι με τη μεγαλύτερη κοιλιά είναι εκείνοι που προσελκύουν τους περισσότερους ερωτικούς συντρόφους και, μάλιστα, φλερτάρουν με θηλυκά και αρσενικά πολλές φορές την ημέρα.«H σεξουαλική δραστηριότητα και με αρσενικά και με θηλυκά προκάλεσε σοκ σε πολλούς από εμάς που ασχολούμαστε με τους ιππόκαμπους», σχολίασε ο Π. Mπάλιμορ του Kέντρου Θαλάσσιας Zωής.''
Πιθανόν εκνευρισμένος ιππόκαμπος απο την παρουσία μας,τουλάχιστον αυτό δείχνει η εκφραση του.

Αρσενικος Ιππόκαμπος σε κατάσταση εγκυμοσύνης




Και τα δύο είδη  ιππόκαμπων της Μεσογείου (H.hippocampus και H.guttulatus) έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα ,για τα οποία απαιτείταιαυστηρή προστασία και προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βέρνης.



Δειτε πως γεννάει ο Ιππόκαμπος.

πηγη: http://www.youtube.com/watch?v=uKrkXXaRMUI&feature=player_embedded


Hippocampus-Ιππόκαμπος_17

Hippocampus-Ιππόκαμπος_16
Πάντα ντροπαλός ,θα προσπαθήσει με καθε τρόπο να μας γυρίσει την πλάτη.
Hippocampus-Ιππόκαμπος_13


Hippocampus-Ιππόκαμπος_1

Hippocampus-Ιππόκαμπος_20
Hippocampus-Ιππόκαμπος_2





Hippocampus-Ιππόκαμπος_3
Hippocampus-Ιππόκαμπος_15

Hippocampus-Ιππόκαμπος_18
Γαντζωμένος πανω σε ασκίδια κόντρα στο ρεύμα.
Hippocampus-Ιππόκαμπος_4


 
Hippocampus-Ιππόκαμπος_5
Hippocampus-Ιππόκαμπος_6
Hippocampus-Ιππόκαμπος_7
Hippocampus-Ιππόκαμπος_8


 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολυ ενδιαφερον αρθρο!
ομολογω οτι εκανα διαφορους παραλληλισμους κ συγκρισεις με το ανθρωπινο ειδος...
Αυτο ειδικα με την κοιλιτσα του ιπποκαμπου..πολλοι θα το εκμεταλλευτουν!
οι φωτο οπως παντα απιθανες!
αυτο που ειναι γατζωμενο απο καποιο αγγειο (?) ετυχε ή ειναι σε κατασταση γεννας αραγε???

Kostas Ladas photography είπε...

Αυτό που ειναι γαντζωμενο σε ασκιδιο(οχι αγγειο) ειναι συνηθισμενο φαινομενο για τους ιπποκαμπους ,σχεδον παντα απο καπου κρατιονται ,λογω της ορθιας θεσης που κολυμπουν και που δεν μπορουν να διανυσουν μεγαλες αποστασεις!