Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σπήλαιο Ελεφάντων στην Κρήτη-Crete Elephant Cave

κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς
 
Στην περιοχή Δρέπανο του Ακρωτηρίου στο νομό Χανίων και έξω από τον κόλπο της Σούδας, βρίσκεται το σπήλαιο Ελεφάντων το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία από ψαροντουφεκά. Οστά από ελέφαντα και άλλα σπάνια ευρήματα ρίχνουν φως στο προϊστορικό παρελθόν της Κρήτης!
Η είσοδος της σπηλιάς (πλάτους 9 μ. και ύψους 6,5 μ.) βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και συνεχίζει σε ένα τούνελ μήκους περίπου 30 μέτρων στο τέλος του οποίου ο αυτοδύτης αντικρίζει ένα μοναδικό θέαμα, μιά σπηλιά πραγματικά τεράστια με 50 μέτρα μήκος, 50 μέτρα πλάτος και ύψος περίπου 6 μέτρα!
Όλη η οροφή της σπηλιάς είναι γεμάτη από σταλακτίτες ενώ μέσα στο νερό υπάρχουν και πολλοί σταλαγμίτες, γεγονός που δηλώνει πως κάποτε το δάπεδο του σπηλαίου δεν καλυπτόταν από νερό!. Επίσης και ο αέρας που βρίσκεται μέσα στην σπηλιά είναι αναπνεύσιμος σε όλο το εκτός νερού τμήμα της.
Μια μοναδική καταδυτική εμπειρία αλλά και φωτογραφική με τα υπέροχα σχήματα και χρώματα που αντικρίζει ο επισκέπτης αυτοδύτης !
Απαραίτητη προϋπόθεση γιά όσους θέλουν να αποτυπώσουν ψηφιακά το εσωτερικό της σπηλιάς είναι η χρήση φακού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλάτος δέσμης στο φως του!










































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

απίστευτα τα μέρη που υπάρχουν στην Κρήτη και δεν τα γνωρίζουμε!