Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Κατάδυση στο Βγέθι Κερατέας

 Βγέθι Κερατέας
κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς
Μερικούς κόλπους βόρεια του Λαυρίου συναντάμε το Βγέθι με το χαρακτηριστικό μικρό νησάκι στην δεξιά άκρη της παραλίας του. Σε απόσταση 90 μέτρα περίπου από την ακτή και εύκολη πρόσβαση, προσφέρεται για μια καταδυτική εξερεύνηση που έχει πολλά να μας αποκαλύψει, κάνοντας τον γύρο του νησιού υποβρυχίως.
Θα χρειαστεί να προσέξουμε αρκετά την διαχείριση του αέρα μας, λόγω των ισχυρών ρευμάτων που υπάρχουν ,τόσο στην επιφάνεια ,όσο και στον βυθό, με ταχύτητες που πολλές φορές μπορεί να φτάσουν και τα 3μιλια την ώρα. Κολύμπι επιφάνειας μέχρι να φτάσουμε στο δεξί άκρο (ανάλογα με το ρεύμα γίνεται και η επιλογή ) του νησιού και θαυμάζουμε έναν ρηχό βυθό με ψηλή βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος του. Γρήγορα τελειώνει αυτή η μικρή απόσταση και καταδυόμαστε σε βάθος 12μετρων  όπου και συναντάμε ένα μικρό  και ρηχό σπήλαιο με αμμώδη βυθό στο εσωτερικό του και υπέροχα χρώματα στο ανάμα του φακού.
Ένας υπέροχος μπλε βράχος με περίεργα σχήματα στέκεται στην δεξιά του είσοδο. Με αρκετή προσοχή ώστε να μην θολώσουμε το εσωτερικό του ,μπαίνοντας σχεδόν μέχρι την μέση , θα μείνουμε έκπληκτοι από τις πολλές εναλλαγές των χρωματισμών που κρύβει.
Συνεχίζοντας την κάθοδο μας προς τον βυθό και ενώ είμαστε στην πίσω πλευρά του νησιού μπορούμε να σταθούμε σε μια αποχή που θα συναντήσουμε στα 20μετρα και να δούμε μερικούς μόνιμους κάτοικους έξω από την σπηλιά τους σε βάθος περίπου 30μετρων.Η διαύγεια των νερων τις περισσότερες φορές στο σημείο  μας ανταμείβει με την παρουσία μερικών ροφών που σύντομα παίρνουν το δρόμο για το βάθος του σπηλαίου τους. 
Τρύπες γεμάτες αστακούς σε όλα τα μεγέθη

Η ανάγκη όμως για τον γύρο του νησιού, μας αναγκάζει να κινηθούμε σε μικρότερα από αυτούς βάθη ,αλλά και μέσα από φυσικά περάσματα που δημιουργούν ένα μυστηριώδες και άγριο τοπίο. Εδώ θα συναντήσουμε λιγότερους σπειρογράφους και με πιο κοντό σωλήνα ,χταπόδια πολύ καλά κρυμμένα μέσα στα θαλάμια τους (ίσως από τα πιο δύσκολα που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα )και μικρές στειρούλες που παίζουν στα ρηχά πριν πάρουν το δρόμο για τα πιο βαθιά κομμάτια.
Απαραίτητη η σημαδούρα καθ όλη την διάρκεια της κατάδυσης μας ,ειδικά στην πίσω πλευρά της βραχονησίδας ,εξ αιτίας των πολλών μικρών σκαφών που τραβάνε συρτές βυθού.
Μικρός ροφός -Epinephelus marginatus (επινέφελος)




























Χταπόδι_Octopus vulgaris



Χταπόδι_Octopus vulgaris



Πολύχρωμες εικόνες κρύβει κάθε κοιλότητα, Protula tubularia θαλάσσια ανεμώνη
.






Η μικρότερη Στήρα(Epinephelus costae)
  
Στενά περάσματα μέχρι την απότομη κάθοδο μας



Χταπόδι_Octopus vulgaris






Πολύχρωμος φύλακας στην είσοδο της μικρής σπηλιάς






Ακολουθώντας το δυνατό ρεύμα Spirographis spallanzani-Σπειρογράφος

Θαλάσσια αγελαδίτσα-Discodoris atromaculata

Βρίσκεται παντα εκεί ,να μας δείχνει οτι ακολουθούμε την σωστή πορεία. Πίννα -pinna nobillis


Δεν υπάρχουν σχόλια: