Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κατάδυση στο ναυάγιο ''ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ''

 




Φορτηγό πλοίο ''Απολλωνία'',νηολογίου Πειραιά,είχε αποπλεύσει στις 10 Ιουνίου 1980 από την Χαλκίδα με προορισμό την Τρίπολη της Λιβύης. Η χαμηλή ορατότητα ενώ βρισκόταν κοντά στην Μακρόνησο το οδήγησαν στον ύφαλο Τρυπητή ,όπου και προσάραξε πάνω σε αυτόν. 
Από την πρόσκρουση το Νο1 κύτος γέμιζε νερά και παρα την λειτουργία των αντλιών η στάθμη αυτών ανέβαινε ,με το σκάφος να έχει λάβει κλίση  αριστερά.Η κατάσταση χειροτέρευε με το πέρασμα της ώρας και ο πλοίαρχος διέταξε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Στο Βόρειο άκρο της Μακρονήσου κοντά στον ύφαλο Τρυπητή βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος από 12 μέτρα μέχρι και τα 24 με τα συντρίμμια του να βρίσκονται διάσπαρτα σε μια μεγάλη περιοχή.
Εκτός από ένα μεγάλο κομμάτι της πλώρης και ένα αντίστοιχο της πρύμνης  ,πολύ λίγα μπορεί να καταλάβει ο υποβρύχιος επισκέπτης για την κατάσταση και το μέγεθος του πλοίου πριν την βύθιση του.Οι διάσπαρτες λαμαρίνες έχουν σχεδόν ενσωματωθεί με το περιβάλλον δημιουργώντας έτσι υπέροχα καταφύγια για όλων των ειδών τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Σμέρνες ,γυμνοβραγχια και αρκετά κοπάδια από μαγιάτικα θα συναντήσει ο επισκέπτης ,ενώ υπέροχους χρωματικούς συνδυασμούς μπορεί να απολαύσει πάνω και κάτω από την επιβλητική πλώρη.
Η κατάδυση έγινε με το καταδυτικό κέντρο planet blue















































Δεν υπάρχουν σχόλια: