Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Κατάδυση στον Ορμο Καταφύγι -Δικηγορικά


Όρμος Καταφυγή

Κείμενο- φώτο : Κώστας Λαδάς
Συνέχεια της παραλιακής λεωφόρου Σουνίου και ακολουθώντας την ακτογραμμή με τους πολυάριθμους μικρούς κόλπους, αμέσως μετά το Θυμάρι, συναντάμε τον αμφιθεατρικά κτισμένο οικισμό Καταφυγή.
Δυο μικρές παραλίες προστατευμένες από Ανατολικούς, Βόρειους και Δυτικούς ανέμους, που χωρίζονται από ένα λόφο ο οποίος φιλοξενεί στην κορυφή του ένα γραφικότατο εκκλησάκι.
Σημεία πρόσβασης και στις δυο αυτές παραλίες πολύ εύκολα, με αμμουδιά και χοντρό βότσαλο, με σημεία εισόδου στο νερό που δεν δυσκολεύουν καθόλου τους αυτοδύτες αλλά και την παρέα που πιθανόν θα τους συνοδεύει και θα θέλει να περάσει ευχάριστα, απολαμβάνοντας το κολύμπι της.
Μετά από κολύμπι στην επιφάνεια περίπου 50 μέτρων ,ώστε να περάσουμε το σημείο με την ρηχή ενιαία πλάκα,ξεκινάμε την κατάδυση από την δεξιά πλευρά του πρώτου κόλπου φτάνοντας αρχικά στα επτά μέτρα και έχοντας μπροστά μας αμμώδη βυθό με διάσπαρτα λιβάδια ποσειδωνίας .
Οι κάθετες ακτίνες δίνουν ζωή στο άψυχο κουφάρι .
Ξεχασμένη από καιρό μας δείχνει τον σωστό δρόμο για τον σιωπηλό κόσμο του βυθού


























Διακριτική παρατήρηση των εισβολέων- Χταπόδι   Octopus vulgaris


Κύριο χαρακτηριστικό σημείο της αρχής της υποβρύχιας πορείας μας, μια τεράστια σιδερένια άγκυρα που χρησιμοποιείται πιθανόν για ρεμέντζο .Με πορεία καθαρά Νοτιοδυτική και μέσα από ένα πέρασμα δυο μεγάλων μονόπετρων ,αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς το βαθύ κομμάτι  φτάνοντας τα δεκαοκτώ μέτρα. Κάθε τρύπα στα μονόπετρα κρύβει και από μια έκπληξη. Με το άναμμα του φακού ,ανεμώνες που λικνίζονται στο ρεύμα ,κατακόκκινα σφουγγάρια ,αρκετές σμέρνες ,χταπόδια που άλλοτε είναι κρυμμένα στα πολλά θαλάμια της περιοχής και άλλοτε απλωμένα στην άμμο και στα περάσματα ανάμεσα από τις φυκιάδες. 
Διάσπαρτοι αμμόλοφοι κάνουν το τοπίο να αλλάζει διαρκώς μορφή με τον κάθε έναν από αυτούς να φιλοξενεί σχεδόν πάντα στην κορυφή του κάποια σκορπίνα αρκετά μεγάλων διαστάσεων και πρόθυμη να ανταποκριθεί σε κάθε μας προσπάθεια για φωτογράφηση .Με κατεύθυνση πλέον Νότια - Νοτιοανατολικά και κάνοντας ένα ημικύκλιο συναντάμε έναν φυσικό λαβύρινθο από λωρίδες άμμου ανάμεσα στα λιβάδια ποσειδωνίας . 
Σε θέση μάχης . Χταπόδι-Octopus vulgaris
Υπέροχα σχήματα και χρώματα κρύβουν οι κοιλότητες των βράχων


Σε κάθε διάδρομο με άμμο, θα συναντάμε κοπάδια από μουρμούρες , μπαρμπούνια καθώς και πίνες κρυμμένες στα όρια της αμμουδιάς. Αλλαγή κατεύθυνσης ,με Βόρεια πλέον πορεία προς την ξηρά , έχοντας καλύψει το ημικύκλιο θα συναντήσουμε την άλλη πλευρά του μεγάλου βράχου .
Σφουγγάρια που μοιάζουν με πούρα γίνονται κατακίτρινα σε κάθε άναμμα του φακού μας και οι τρύπες στον μεγάλο βράχο αρχίζουν να δείχνουν τους περίεργους και χρωματιστούς τους κατοίκους .Λίγο πριν την έξοδο μας, αξίζει να δώσουμε προσοχή στην μικρή σπηλιά που φιλοξενεί ένα πολύ ρηχό ναυάγιο ,μια πλαστική σπασμένη βάρκα, αποτέλεσμα μιας χειμωνιάτικης καταιγίδας .
Το φως που περνάει από το ανοικτό ταβάνι της σπηλιάς σίγουρα θα μας κρατήσει αρκετή ώρα να θαυμάσουμε το παιχνίδι του αλλά και να απολαύσουμε τον μόνιμο κάτοικο της μια υπέροχη σμέρνα . Ώρα για επιφάνεια λοιπόν και ευκαιρία να απολαύσουμε την όμορφη παραλία του κόλπου ,αλλά και να διηγηθούμε στην παρέα μας για τις τόσο όμορφες εικόνες που αποκομίσαμε από μια χαλαρή και ρηχή κατάδυση!
Μια περίεργη παρέα , σπάρος και μπαρμπούνι
Εντυπωσιακά σφουγγάρια 
Κρυμένη στις σχισμές των βράχων κατα την διάρκεια της ημέρας η γνωστή μας μπουρού -  Charonia Tritonis
Γλείφοντας την άμμο η γλώσσα- solea vulgaris ή solea solea
Μαύροι σπόγγοι σε λιβάδια ποσειδώνιας
Ο άρχοντας της παραλαγης -σουπιά
Επικίνδυνη για τους απρόσεκτους ,δράκαινα (Trachinus draco)


Πινα ορθανοικτη -Pinna nobilis
Μοναχικές ανελιδες κόντρα στις χρωματικές ταπετσαρίες των βράχων
Αμμώδη περάσματα  ανάμεσα στα λιβάδια  ποσειδώνιας
Κρυμένος στις πιο βαθειες σχισμές των βράχων ο σαλούβαρδος (Phycis blennoides)
Σε απόσταση αναπνοής σε αφήνει να την πλησιάσεις , σκορπίνα (Scorpaena scrofa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: