Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συντήρηση υποβρύχιας θήκης φωτογραφικής μηχανής(Housing)


sintirisi-housing.JPG
Κείμενο: Κώστας Λαδάς
Φωτό:Γιώργος Βαβουλογιάννης
 Η αντοχή της υποβρύχιας θήκης εξαρτάται από την προσοχή, την περιποίηση αλλά και από την σωστή συντήρηση της.
Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές έχουν τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης, αλλά σε θέματα περιποίησης και προσοχής είναι αρκετά επιγραμματικά τα όσα προτείνουν. Μέσα από την εμπειρία αλλά και τις τυχόν ζημίες που έχουν πάθει αρκετά housing βγαίνουν μερικά συμπεράσματα για την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους αλλά και την προστασία της φωτογραφικής μας μηχανής!
Μετά την κατάδυση.
Τελειώνοντας την υποβρύχια χρήση, αν έχουμε την δυνατότητα να ρίξουμε γλυκό
νερό αμέσως, θα βοηθήσει στην άμεση απομάκρυνση του θαλασσινού και στην μετέπειτα μεγάλη συγκέντρωση αλάτων στα κρυφά σημεία.
  
Όταν στεγνώσει πολύ καλά μπορούμε να αφαιρέσουμε μόνο την φωτογραφική μηχανή και να ξανακλείσουμε σύντομα το housing
Με την επιστροφή μας στο σπίτι η καλύτερη λύση είναι να βυθίσουμε την ήδη σφραγισμένη θήκηολόκληρη μέσα σε νερό (κρύο η χλιαρό)για περίπου μια ώρα, πατώντας και περιστρέφοντας όλα τα κουμπιά της κατά διαστήματα ώστε να καθαρίσουν !
  
Στην συνέχεια αφήνουμε την θήκη να στεγνώσει πολύ καλά και ανοίγοντας την, αφαιρούμε τα o-rings στεγανοποίησης της, τα οποία αφού σκουπίσουμε καλά αποθηκεύουμε σε ένα πλαστικό σακουλάκι χωρίς να τα διπλώσουμε η τσακίσουμε και μακριά από ήλιο η κάθε πηγή θερμότητας. Καλό καθάρισμα επίσης θα χρειαστούν και τα σημεία επαφής των o-rings (κοινώς πατούρες) ώστε να απομακρυνθούν πιθανά σκουπιδάκια και σταγόνες νερού!
Tέλος κλείνουμε το housing (χωρίς τα o-rings μέσα)και το αποθηκεύουμε και αυτό σε μέρος μακριά από πηγές θερμότητας.
  
  
Πριν την κατάδυση.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε να σφραγίζουμε την τελευταία στιγμή και κοντά στην θάλασσα, μηχανή φωτογραφική και housing, ώστε να αποφύγουμε τον εγκλωβισμό υγρασίας μέσα σε αυτό.
Νωρίτερα λοιπόν, και σε μέρος προφυλαγμένο από σκόνες και υγρασία ξεκινάμε την προετοιμασία για το σφράγισμα της μηχανής, αλείφοντας προσεκτικά και ομοιόμορφα όλα τα o-rings (αν υπάρχουν περισσότερα του ενός) με κρέμα σιλικόνης, χωρίς υπερβολές στην ποσότητα, και τα τοποθετούμε προσεκτικά στην θέση τους, στην συνεχεία την μηχανή και σφραγίζουμε το housing.
Μια ματιά περιμετρικά της ένωσης της θήκης με το o-ring το κεντρικό ,θα μας βοηθήσει να τσεκάρουμε αν έχει το παραμικρό σκουπίδι, καθότι λειτουργεί το διάφανο πλαστικό σχεδόν σαν μεγενθυτικός φακός!
  
Τελευταίο αφήνουμε το ειδικό σπρέι σιλικόνης που ρίχνουμε μόνο εξωτερικά στην θήκη, στα κουμπιά της, πατώντας τα ελαφρά μετά τον ψεκασμό!
Καθ'όλη τη μεταφορά προς το σημείο κατάδυσης θα πρέπει να είναι προφυλαγμένο από ήλιο, ζέστη, κτυπήματα και πίεση από άλλα κομμάτια του εξοπλισμού μας! Αν χρειαστεί να μεταφερθεί με αεροπλάνο ο εξοπλισμός μας, θα πρέπει να μένει ανοικτό το housing (και όχι σφραγισμένο), ώστε να αποφύγουμε παραμορφώσεις από την διόγκωση του εγκλωβισμένου αέρα μέσα σε αυτό, λόγω της διαφοράς πίεσης!
Το θάμπωμα εσωτερικά του φακού κατά την διάρκεια κατάδυσης και που οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας επιφάνειας-βυθού μπορούμε να το αποφύγουμε με έναν τρόπο κατά γενική ομολογία. Να μην αφήνουμε εκτεθειμένο όλο το πακέτο στον ήλιο η κοντά σε πηγές θερμότητας, ώστε να μην ανεβαίνει εσωτερικά η θερμοκρασία του!
Σπρέι αντιθαμβωτικα δεν κάνουν απολύτως καμία δουλεία και υπάρχει και η πιθανότητα καταστροφής της επίστρωσης του φακού εσωτερικά της θήκης!
Ακολουθώντας τα τελευταία 3 χρόνια τις παραπάνω συμβουλές και κινήσεις δεν έχω αντιμετωπίσεικανένα απολύτως πρόβλημα με την υποβρύχια θήκη, χειμώνα και καλοκαίρι, ζεστά η κρύα νερά ,σε διάφορες καιρικές συνθήκες αλλά και είδος κατάδυσης (πάντα βέβαια στα όρια βάθους που δίνει ο κατασκευαστής).
Επίσης δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο εσωτερικό της υποβρύχιας θήκης silica gel (ώστε να απορροφηθεί η τυχόν υγρασία)η κάθε άλλου είδους απορροφητικό σκεύασμα!
Όλα αυτά βέβαια αποτελούν προσωπική επιλογή και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις οποίες περαιτέρω συμβουλές, οδηγίες χρήσης και συντήρησης του εκάστοτε κατασκευαστή!
Καλές φωτογραφίσεις σε όλους μας!
πηγή http://www.greekdivers.com/mag/el/content/συντήρηση-υποβρύχιας-θήκης-housing

Δεν υπάρχουν σχόλια: