Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Λίμνη Μπελέτσι ,ο κρυμμένος παράδεισος.



Ο κρυμμένος παράδεισος δίπλα στην Αθήνα

Ιπποκρατειος πολιτεια ,λιμνη,φωτο Κώστας Λαδάςκείμενο -φώτο: Κώστας Λαδάς
Ένας ολόλευκος κύκνος με την πολύχρωμη ακολουθία του διασχίζει τα ήρεμα νερά της και στέκεται ακίνητος μπροστά μας , το φόντο, ένα πυκνό πευκοδάσος με κόκκινες πινελιές από τα φθινοπωρινά φύλλα που φτάνει μέχρι τις όχθες, ενώ οι κορυφές του έχουν αρχίσει να σκεπάζονται από την πρωινή ομίχλη που κατεβαίνει γρήγορα. Ο ψυχρός αέρας μυρίζει πεύκο και βρεγμένο χώμα.
Δεν είναι εικόνα από κάποιο παραμύθι ,ούτε δημιούργημα της φαντασίας μας ,είναι πραγματικότητα ,ένας μικρός παράδεισος μόλις 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα .


Λίμνη Μπελέτσι 
Κρυμμένη στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας στον οικισμό ''Ιπποκράτειος πολιτεία'' κοντά στην ξακουστή εκκλησία της αγίας Τριάδας ,άγνωστη στους περισσότερους από εμάς και φυσικά απίστευτη σαν άκουσμα και περιγραφή ,μέχρι να την επισκεφτούμε.
Λιμνη Μπελέτσι στην Παρνηθα, φωτο Κώστας Λαδάς
Πανοραμική άποψη της λίμνης 
Ένα κατασκευαστικό λάθος η μια καλά μελετημένη δεξαμενή αποθεματικού δυναμικού νερού  όταν φτιάχνονταν οι υποδομές της περιοχής ,την δεκαετία του 70 , κλείνοντας με αναχώματα τις κοίτες ενός χειμάρρου ,δημιούργησαν την λίμνη ,επιφάνειας περίπου 5000 τετρ μέτρων και με βάθος που φτάνει σε κάποια σημεία τα 5 μέτρα.


Το όνομα της το πήρε από την κοντινή κορυφή Μπελέτσι , βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και αποτελεί σήμερα μια υδάτινη όαση της περιοχής  ,καθώς εκεί συναντώνται αποδημητικά πτηνά, ψάρια και κυρίως κυπρίνοι.
Το φυσικό τοπίο τριγύρω από την λίμνη είναι πολύ όμορφο ,προσφέροντας ηρεμία ,χαλάρωση ,πνευματική και φυσική απόδραση από την καθημερινότητα και το τσιμέντο των μεγαλουπόλεων.
Περιμετρικά της λίμνης τεχνητά μονοπάτια στολισμένα με μυρτιές και κούμαρα μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε στις όχθες της και να θαυμάσουμε τις αντανακλάσεις των δέντρων στα ήρεμα νερά της , ενώ στα παγκάκια της  μπορούμε να χαρούμε τη μελωδία της απόλυτης ηρεμίας η οποία συνοδεύεται από το κελαΐδισμα των πουλιών.
Στην δεξιά πλευρά της λίμνης μπορούμε να δούμε μερικά από τα άγρια ελάφια της Πάρνηθας και κουνέλια -δυστυχώς σε κλουβί- ενώ την λίμνη έχουν κάνει σπίτι τους μεγάλος αριθμός από κύκνους και πάπιες.
Έκτος από την φυσική ομορφιά που μπορούμε να απολαύουμε ,μικρά ξέφωτα προσφέρουν τον ιδανικό χώρο για ένα οικογενειακό πικ νικ, ενώ τα παιδία θα μπορέσουν να παίξουν  στην μικρή παιδική χαρά που υπάρχει στην αριστερή πλευρά. Προς το παρόν ευτυχώς, δεν υπάρχουν καντίνες η καταστήματα σε κοντινή απόσταση με την λίμνη ,όποτε θα πρέπει να έχουμε προμηθευθεί τα απαραίτητα πριν φτάσουμε σε αυτήν .
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν την λίμνη ,υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.
Η επίσκεψη σε αυτόν τον ''άγνωστο παράδεισο'' της Πάρνηθας  σίγουρα θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο και θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες και χαμογέλα. Ας του το ανταποδώσουμε και εμείς διατηρώντας τον καθαρό ,ώστε να συνεχίσει να μας τις προσφέρει.
Τους καλοκαιρινούς μήνες η στάθμη των νερών της λίμνης κατεβαίνει περιμένοντας τα πρώτα πρωτοβρόχια για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα ,χωρίς ωστόσο να χάνει τίποτα από την ομορφιά της.

Η πρόσβαση στην λίμνη είναι πολύ εύκολη με καλύτερη διαδρομή μέσω της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, βγαίνετε στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση προς την Λεωφ Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας στρίβετε αριστερά και ακλουθείτε την οδο Κίρκης που θα σας οδηγήσει μπροστά στην λίμνη.
Μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο με εναλλαγές σε κάθε στροφή της ,πεύκα με βελανιδιές ,βελανιδιές με πλατάνια.
Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο κοντινό παλιό εκκλησάκι της Αγ Τριάδας ,χρισμένο σε ένα ξέφωτο του οροπεδίου Αγ Τριάδας -Κατσιμιδιου ,που περιτριγυρίζεται από τεράστιες βελανιδιές, πλατάνια και πεύκα. Γύρω από το εκκλησάκι υπάρχουν πολλά παγκάκια για να απολαύσετε τον ίσκιο που προσφέρει το δάσος ,αλλά και την υπέροχη θέα στο Λεκανοπέδιο.


φωτογραφια Κώστας Λαδάς
Επιτροπή υποδοχής ο κύκνος με την παρέα του .



Φωτογραφια τοπιου Κώστας Λαδάς
Οι μόνιμοι κατοικοι της λίμνης Μπελέτσι

Παρνηθα ,φωτο Κώστας Λαδάς
Γεφυράκια ξύλινα στις ακρες της λίμνης δίνουν πρόσβαση στις όχθες της



Ιπποκρατειος πολιτεια ,φωτο Κώστας Λαδάς
Η λίμνη Μπελέτσι ,οπως φαίνεται απο το βάθος του περιφερειακού μονοπατιού.

Τα ξύλινα γεφυράκια που ενώνουν τα ομορφα κανάλια  με την ξηρά περιμετρικά της λιμνης Μπελέτσι



παπιες,λιμνη,ομιχλη,χρωματα,παρνηθα,υδροβιοτοπος,φυση, Κώστας Λαδάς
Η λίμνη οπως φαίνεται απο τον κεντρικό δρόμο

κυκνος,παπια ,χειμωνας ,ομιχλη ,βροχή Κώστας Λαδάς

Απόλυτη γαλήνη και ηρεμία προσφέρει η λιμνη στους επισκέπτες της


































4 σχόλια:

Φένια Καφετσοπούλου είπε...

Εκπληκτικές φωτογραφίες. Περισσότερο όμως ενθουσιάζομαι με τις λεπτομέρειες στις περιγραφές και τα σχόλια που δείχνουν σεβασμό και αγάπη για το πολύτιμο περιβάλλον και τη φύση αλλά και για τον άνθρωπο που το αναζητά.
Φένια

Kostas Ladas photography είπε...

Ευχαριστώ Φενια για τα καλά σου λόγια.
Το λιγότερο που χρωστάμε στο περιβάλλον είναι σεβασμός, το περισσότερο ας το κρίνει και πράξει ο κάθε ένας από εμας.

Πάνος από Αχαρνές είπε...


Παρά πολύ όμορφες φωτογραφίες από τη περιοχή μας πάντα επιτυχίες

Unknown είπε...

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1985 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΛΙΜΝΕΣ ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ Ν ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ , ΛΙΜΝΕΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ. ΗΤΑΝ ΔΥΟ ΑΓΑΘΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ -ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΠΑΜΠΤΩΧΟΣ, ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΕΦΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΝ ΣΤΥΓΝΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΝΑΚΑΚΗ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΩΡΑ, ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΠΟΥ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΒΟΥΛΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ . ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.