Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Υποβρύχια αναπαραγωγή σπόγγων Ηondrosia reniformis

Μοναδικές εικόνες και βίντεο από την μαζική αναπαραγωγή των σπόγγων του είδους Ηondrosia reniformis
Είμαστε ήδη σε κατάδυση και ενώ η υποβρύχια ορατότητα ήταν πολύ καλή ,ξαφνικά άρχισε να κινείται μια περίεργη θολούρα προς το μέρος μας που έμοιαζε σαν πυκνός καπνός μέσα στο νερό ,καλύπτοντας και τα τριγύρω βράχια!
Πλησιάσαμε περισσότερο και είδαμε από που προερχόταν αυτή η ξαφνική και μυστηριώδης θολούρα!
 Οι σπόγγοι chondrosia reniformis που κάλυπταν ένα αρκετά μεγάλο μέρος στην βραχώδη πλάγια, είχαν ξεκινήσει την ομαδική φάση αναπαραγωγής τους,βγάζοντας από τις οπές τους ένα παχύρρευστο υγρό!
Σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους φάσης, τα παραπάνω σφουγγάρια παρουσιάζουν μαζική και συντονισμένη απελευθέρωση των σπερμάτων τους ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε Αυγούστου αμέσως μετά από μια πανσέληνο.
Τα 3 μοναδικά για τα Ελληνικά δεδομένα  βίντεο που υπάρχουν στο θέμα μας έχουν τραβηχτεί μόλις 2 ημέρες μετά την πανσέληνο της 2 Αυγούστου 2012.


Η περιοχή που παρατηρήθηκε το φαινόμενο είναι στο Σούνιο,το βάθος ήταν 12-15 μέτρα και η θερμοκρασία νερού 25βαθμους
 

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη-Βλυχάδια Καλύμνου

Φωτ: Κώστας Λαδάς

 Πρόκειται για ιδιωτικό Μουσείο, έργο ζωής των αδερφών Βαλσαμίδη που γεννήθηκαν και ζουν στην Κάλυμνο.
Με αγάπη για τη θάλασσα και με διάθεση να μοιραστούν τις χαρές της και τον πλούτο της με τους ανθρώπους, έφτιαξαν αυτό το μουσείο με πολύ προσωπικό κόπο και μεράκι, μόνοι τους.
Δούλεψαν ως αρχιτέκτονες, ως οικοδόμοι, ως συλλέκτες, ως διακοσμητές χωρίς ποτέ να σταματήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα, την κατάδυση. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από χιλιάδες καταδύσεις στις θάλασσες της γης, περιλαμβάνουν σχεδόν ότι μπορεί κανείς να συναντήσει στο βυθό.
Μεγάλες ποικιλίες από ψάρια, κογχύλια, οστρακοειδή, αστερίες, κοράλλια, καρχαριοειδή, χελωνοειδή και φυσικά όλα τα είδη σφουγγαριών.

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου


Φωτ: Κώστας Λαδάς

Το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας, δίπλα στο Δημαρχείο, στο κτίριο της παλιάς Βουβάλειου Τεχνικής Σχολής. Τα διάφορα εκθέματα του μουσείου απεικονίζουν τη ναυτική παράδοση του νησιού και την ιστορία και τη μέθοδο της σπογγαλιείας, αλλά και πολλά αντικείμενα από ναυάγια παλιών πλοίων. Στις τέσσερις αίθουσες που περιλαμβάνει εκτίθενται αντικείμενα σχετικά με το επάγγελμα της σπογγαλιείας και μεγάλο πλήθος εκθεμάτων σχετικά με την σπογγαλιεία και την επεξεργασία σφουγγαριών. Η πρώτη αίθουσα διαθέτει μία έκθεση με φωτογραφίες που ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα και απεικονίζουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν κατά την αναχώρηση των σφουγγαράδων, ενώ διάφορες άγκυρες, ναυτικοί χάρτες περασμένων αιώνων και ευρήματα από ναυάγια συμπληρώνουν τα εκθέματα. Η δεύτερη και τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένες

Σπήλαιο Ελεφάντων στην Κρήτη-Crete Elephant Cave

κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς
 
Στην περιοχή Δρέπανο του Ακρωτηρίου στο νομό Χανίων και έξω από τον κόλπο της Σούδας, βρίσκεται το σπήλαιο Ελεφάντων το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία από ψαροντουφεκά. Οστά από ελέφαντα και άλλα σπάνια ευρήματα ρίχνουν φως στο προϊστορικό παρελθόν της Κρήτης!
Η είσοδος της σπηλιάς (πλάτους 9 μ. και ύψους 6,5 μ.) βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και συνεχίζει σε ένα τούνελ μήκους περίπου 30 μέτρων στο τέλος του οποίου ο αυτοδύτης αντικρίζει ένα μοναδικό θέαμα, μιά σπηλιά πραγματικά τεράστια με 50 μέτρα μήκος, 50 μέτρα πλάτος και ύψος περίπου 6 μέτρα!
Όλη η οροφή της σπηλιάς είναι γεμάτη από σταλακτίτες ενώ μέσα στο νερό υπάρχουν και πολλοί σταλαγμίτες, γεγονός που δηλώνει πως κάποτε το δάπεδο του σπηλαίου δεν καλυπτόταν από νερό!. Επίσης και ο αέρας που βρίσκεται μέσα στην σπηλιά είναι αναπνεύσιμος σε όλο το εκτός νερού τμήμα της.
Μια μοναδική καταδυτική εμπειρία αλλά και φωτογραφική με τα υπέροχα σχήματα και χρώματα που αντικρίζει ο επισκέπτης αυτοδύτης !
Απαραίτητη προϋπόθεση γιά όσους θέλουν να αποτυπώσουν ψηφιακά το εσωτερικό της σπηλιάς είναι η χρήση φακού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλάτος δέσμης στο φως του!

Σκανταλόπετρα

 Η σκανταλόπετρα είναι ένα υπέροχο άθλημα άπνοιας , που προβάλει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όπου και αν έχει φιλοξενηθεί κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της ευγενικής άμιλλας, της ισότητας , της πατροπαράδοτης Oλυμπιακής «απλότητας» που εστιάζει στον «γυμνό» αθλητή με μόνα εφόδια αυτά του καθαρού μυαλού, της ισχυρής θέλησης και του υγιούς σώματος.
Η σκανταλόπετρα ταξιδεύοντας στοχεύει να διηγηθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους την αρχέγονη ιστορία της και την παράδοση της, αλλά επίσης να αγαπηθεί και να διαδοθεί σαν ένα σπουδαίο σύγχρονο άθλημα.
«Η σκανταλόπετρα είναι ιδέα»: μεταφέρει το μήνυμα της αθλητικής ανιδιοτέλειας, της δημοκρατικής σκέψης και της περιβαλλοντικής καθαρότητας.
Οι αθλητές της σκανταλόπετρας επιβάλλεται να βουτάνε πάντα σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Αγωνίζονται χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό. Πρέπει να μπορούν να βλέπουν με «γυμνά» μάτια ώστε να μπορούν να ελέγχουν την προσπάθεια τους.


Τι είναι η βουτιά με Σκανταλόπετρα.


Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα,  βάρους από 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους.
Στην μιά της άκρη υπάρχει μιά τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ'αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μιά θηλειά, την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, γιά να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.
 

Cretaquarium - Θαλασσόκοσμος



Κείμενο- φώτο : Κώστας Λαδάς


Ενυδρείο Θαλασσόκοσμος μιά πρωτόγνωρη εμπειρία στον μυστηριακό κόσμο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου!
Σε μια έκταση περίπου 5.000τμ και σε απόσταση 15χλμ από την πόλη του Ηρακλείου (προς την χερσόνησο και τον Αγ.Νικόλαο) υπάρχουν εγκαταστάσεις πολλών δεξαμενών-ενυδρείων μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων), όπου φιλοξενούνται όλα τα θαλάσσια Μεσογειακά είδη!
Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν από 50 διαφορετικά σημεία περισσότερους από 1.500 θαλάσσιους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων καρχαριοειδή αλλά και κοπάδια συνήθων ή σπάνιων θαλασσίων ειδών!

Αντικείμενα σε λάθος θέση...

Κανένα από αυτά δεν έχει θέση στον βυθό ,όμως από απροσεξία,αδιαφορία,άγνοια ,πολλές φορές και από κακία, βρίσκονται εκεί και τον επιβαρύνουν.
Δεν φταίνε αυτά ,αλλά κάποιο ανθρώπινο χέρι ,που φαντάστηκε πως επειδή δεν φαίνονται δεν υπάρχουν κιόλας.

''Μία σακούλα πλαστική,
η λαδόκολλα απ` τη φέτα,
μια μπαταρία αδειανή,
δυο ξύλινα πακέτα.
Σκουπίδια απ` το βυθό
κανείς δε νοιάζεται γι` αυτό.''
στιχοι: Η γοργόνα από το σκουπιδονήσι

Δεν θα πιστέψει κανείς πως ο αχινός έκοψε το κουτάκι και έφτιαξε ομπρέλα για τον ήλιο........ακόμα και αν του το πει ο ίδιος ο αχινός!